joi, 15 decembrie 2011

Schitul Pahomie

(schit de călugări, viaţă de obşte)

Hram: "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul"

Adresa: loc. Băile Olăneşti, sat Cheia, jud. Vâlcea

Acces rutier: Rm. Vâlcea (DN64A) – Păuşesti-Măglaşi - Valea Cheii (DL) ramificaţie la stânga – Cheia (DF) – Schit Iezer, ramificaţie la stânga (10 km) – Schitul Pahomie.

Cazare: 10 locuri

Dupa cativa kilometrii pe drumul forestier, ajungi la Izvorul Frumos. Deasupra izvorului, pe un postament de beton, se afla o cruce mare metalica pe care se afla rastignit Domnul Iisus Hristos.



Intrarea in incinta schitului se face printr-o poarta pe care se afla incriptia "Bine ati venit!".Este cel mai frumos, curat,linistit loc vazut de mine pana acum.In perioada in care am fost nu curgea Izvorul Frumos, despre care se spune ca este o splendoare.


Schitul Pahomie a fost intemeiat in anul 1520 de catre Pahomie Monahul si Sava Haiducul,justificându-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos. Din unele scrieri reiese faptul ca Pahomie Monahul ar fi nimeni altul decat Barbu Craiovescul, ctitorul manastirii Bistrita Valceana.

Acesta a zidit schitul Pahomie in amintirea faptului ca la "Izvorul Frumos", in pustietatea muntelui Buila, cautand drumul prin padure ca sa ajunga la Sibiu, pentru a scapa astfel de Mihnea cel Rau (care-i daramase cu tunurile ctitoria sa de la Bistrita), si-a gasit salvarea vietii sale si a celor care il insoteau in pribegie.

Se pare ca manastirea a fost daramata in totalitate,parasita, abia în 1952 s-a reclădit biserica în forma ei iniţială, după trasăturile zidurilor rămase.










26 de comentarii:

  1. Doamne Ilie pomeneste pe mine parintii sora si bunicii si unchiul meu intru traditii populare solare sanatate bani ustensile medicamente recolte paza logica indemanare scoala curatenie, feciorie, sipace vesnic.Gore, Leana Gina Lina Mihaita Sisoie Reti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fiim pensionari definitivi cu decretul stampila rmfb pe toate gradele pomenite si afectiuni,cu dubluri omen, mandate carte functii I.O.V.R,legitimatii, grade UTC si drepturile DGA, carnete rosii de partid, sa se implineasca toti tot ce-am cerut moartea dusmanilor, vesmintele bisericesti ferenda,avize practica, sa ne stie de mecanici, ospatari, agricultori, zidari, cofetari-patiseri,croitori, vesnic sa se implineasca tot,sanatate si pace vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Toti cu neurologie fisa/cardiologie/ufo/medicina sportiva vesnic.Socialistii republicati vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa fie toate drepturile si ziar si functiile bisericesti si cartea cu addende cu cariera Strigoiul din oglinda de la Raionul de partid vesnic...multumim Doamne Ilie!...

    RăspundețiȘtergere
  5. Si legitimatiile bisericesti ortodoxxe.Toti.Intre noi totul impartit sinecuri cec, beneficii de umflati economii de maica[30 lei lunar viata]file cec stareta.Semne pe noi de tagma sociala vesnic.Si zodiac nume botezul catolic.Semne frunte nicolaite toti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Drepturile de maica necanonica de la Patriarh din Boia maini capete afierosite toti lui Timus Caen, Coza Nostra vesnic,extrase ojcpi si timbrre fiscale Bucuresti strainatate vesnic,voia mea la Legatia testamentara vesnic[sfantul Duminica].

    RăspundețiȘtergere
  7. Juramantul de Tacere la fel toti etern.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa fiim Prototipul cardare adventist 1948, mutatie in Mat, Zimnicea grinduri AG-Galati , dava Deva Agnita[da] etern.Vrem sa avem Decizii pe Post definitive angajati indispensabili, ,, parti interesate proces, Tribunal,,toti ca minesi cum am cerut fieful poza la fel 3 la suta toti etern.

    RăspundețiȘtergere
  9. Tot Ordinul Roza roz cum am cerut etern.

    RăspundețiȘtergere
  10. Tripla cetatenie sovietica...definitiv premiul MARIN PREDA si EMINESCU sa le iau inapoi, concursuri, carnavaluri, olimpiade miss, Livorno, sa iau drepturile femeile din casa familia etern.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa avem toti seria mea genetica marturi de buna credinta genetica hitlerista [contabilii],secrete pe viata buletin neuro....depoul basarabean vesnic gnoza vesnic,stirile mele toti marturi radioul Aton,sotie doamna catolica de ofiter frontul salv.etern[eu],sa avem ordinul scoala Alternativa Tao si stiinte aplicate menaj procuratura de semper viva 13 lumina cu inventii tip sarpe folcloric organoleptic bine tot tot 13, vesnic sa ne dea semnele Partid vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa stiim folie matricole de 13 chimia si fizica matematica informatica electronica folclor religie arta,mecanica, drept, financiar ANPCB,sigeografie liste calculi, romanesti si rusesti 1900-vesnic de 13 semper viva tot ordinul Roza Roz.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sa avem toti inele din aur vechi cu ochi de Jder si cercei rotunzi primarese casatorie din argint .Toti pomenitii vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa stie popa C ce-am facut folcloric toata viata sa aiba toata familia beneficii, economii, si file cec ca mine 1980-vesnic, cu socoteala mintii,etern.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa avem toti Coroane de Uniune Sovietica ca mine 1980-vesnic[ca mine viu noaptea vesnic][38 cat cum ce informatic COL din Cin]vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sa fiim toti membrii plini cu carnet de Sindicat la Tant, vesnic, vii si morti.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cred in sfantul Soare de 13 1980-vesnic si restul in stelele mele sfanta mea Luna 1980-vesnic cu socoteala luciditatii, vesnic frenologica,etern.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa aiba toate ziarele mandrie pe Decizii parintii mei,si eu cu Decizie vesnica ang.ind in ziarul M.Olt vesnic[sa aiba parintii seria mea genetica ecumenica darul meu vesnic[sa stie realitatea popilor].etern, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. Sa am troita fier forjat cocos fermece tabla jgheab s-est,ostie in fundatie,piatra mea bisericeasca hotar,marturiile mele cristal, sa aiba mami cu tati si sotul meseria mea fondul agricol PSD, vesnic,marturii probe R.V, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sa avem familia genti unelte fisc plata fisc bisericesc selari forfetari taxa de stalp vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Carneci hotelier, numai localnicii frenologie ciuricari vesnic,sufletul vesnic.Semnul meu fata etern.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sa aiba vanzatoria mea ordinul 1980-etern vesnic infim.etern.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sa avem toate actele si ddrepturile si chitantele tot ordinul inscrise in UCECOM, in ultima suta de ani pe veci, jur pe werner etern.Sa stie familia matematica mea ierarhica cu drepturi faptic etern.

    RăspundețiȘtergere
  24. Sa avem toate vaccinurile de stat si buletine electronice si certificate verzi Covid, toti pomenitii[pensii internationale filiale sedii straine in tara]vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. Sa semnam tot ordinul, pe Fisa de Dispensarizare per nerevizuibil si permanent la Vlad 1900-vesnic,marturi toti[viata mea senat Blaj, vesnic poze etern],gradinile de vara vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  26. Documente la plic prin posta tot ordinul vesnic.

    RăspundețiȘtergere