luni, 12 decembrie 2011

Locuintele rupestre din Buzau

Rupestru = in stanca, în locuri abrupte, pe stânci.

1. Prima destinatie de locuinte rupestre: satul Nucu, comuna Bozioru, judetul Buzau.

Dupa ce vizitezi vulcanii noroiosi din Buzau ( Paclele Mici si Mari) te indrepti pe drumul spre Brasov, undeva trebuie sa faci dreapta spre comuna Bozioru, in Bozioru faci stanga spre Fisici si continui prin Muntii Buzaului, maxim 10 kilometrii, pe drumurile inguste, pe langa fosta manastire Gavanele, prin padure,printre putinele case locuite, o zona foarte frumoasa dar saraca,acolo unde nu gasesti nici o casa de vacanta, vila, caracteristic altor zone muntoase.

Cum ajungi in satul Nucu, ultimul sat pe traseul acesta,de aici trebuie sa te intorci.In acest sat am gasit cativa batranei de la care am reusit sa inteleg incotro trebuie sa merg spre locuintele rupestre.Am lasat masina in sat, n-am putut sa inaintez mai departe, caci era noroiul prea mare, erau parcate si tafurile care trageau lemnele, alunecau si ele, desi aveau montate lanturi peste anvelope.

Am inaintat, vreo 1,5 kilometrii cu copilul in carca, nu a vrut sa mearga pe jos, a fost unul din cele doua motive din cauza caruia nu am vazut decat prima locuinta, al doilea motiv fiind, lipsa indicatoarelor, stiam ca trebuie sa merg inca vreo 2 kilometrii prin padure/muntii dar nu stiam exact unde sunt celelalte locuinte.

Daca o sa mai am ocazia o sa revin, poate cand va creste copilul mai mare.Ajuns la aceasta locuinta, nu am reusit sa urc pe scara din lemn de brad, veche sa vad interiorul,de teama sa nu se rupa, plus ca eram foarte sus, sigur, in varful stancii.

Zona este prea putin cunoscuta, si nu este promovata in nici un fel din cate stiu eu, cred ca acesta este si motivul pentru care asezarile nu sunt marcate, ingrijite, stiu de ele doar localnicii si cativa care au citit/vazut pe internet.

Vara zona este frecventata de turistii care vin cu corturile.Daca stau sa ma gandesc unele zone nu merita sa fie cunoscute de toti ciudatii, sa vina sa distruga/deterioreze, cele aproape 30 de locuinte cate se afla in zona muntilor Buzaului: Alunis,Nucu, Bozioru.

Prima locuinta rupestra(pestera)este cea a lui Dionisie,atestata documentar in anul 1639, fiind de fapt o chilie sapata in piatra ce tinea loc de adapost si de rugaciune neincetata pt acest calugar.

Mai sus,cea de a doua pestera este situata la circa 200 m fata de aceasta,eu nu am gasit-o, fiind denumita Schitul Ioan Bogoslov (bisericuta lui Iosif), atestata documentar la 1587. Atat pestera cat si bisericuta au fost construite probabil in prima jumatate a secolului XV de un mare sihastru din partea locului, numit Iosif. El era vestit, ajungand un mare dascal si preot, multi bolnavi vindecandu-se datorita rugaciunilor lui. Dupa moartea sa, alti calugari se muta in aceasta pestera si au continuat firul vietii de sihastrie.

Multi din ucenicii acestuia (sihastrii) si-au construit mici bordeie de lemn si pamant in toata zona, de aici rezultand si denumirea acestei zone, Valea Bordeiului sau Paraul Bordeiul.

Bisericuta lui Iosif este cea mai mare din bisericutele in piatra de la Nucu. Sapata intr-o stanca uriasa, se conserva ca la inceput.Atasez cateva fotografii de la pestera lui Dionisie.












Dupa care am mancat, langa paraul care curgea, langa tafuri si vagonul muncitorilor, pe o buturuga, lasata parca pentru astfel de situatii, dar despre masa o sa scriu alta data.





Apoi am pornit spre a doua destinatie de locuinte rupestre, intorcandu-ma inapoi pana la rascrucea care da spre Alunis, prin padure, si prin alte sate ratacite.

2. A doua destinatie de locuinte rupestre:Ansamblu rupestru Alunis,sat Alunis, comuna Colti, judetul Buzau.

Complexul rupestru Alunis este de fapt o zona in care se afla un cimitir,3 grote in piatra si biserica Alunis, biserica sãpatã în piatrã de doi ciobani,Vlad si Simion, in jurul anului 1274. Biserica este atestata documentar la anul 1351 si a fost schit de calugari pâna la 1871, iar de atunci este biserica satului.Biserica poarta hramul " Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul " - 29 august

Legenda spune că unul dintre cei doi ciobani a avut un vis în care a fost indemnat să sape în piatră unde se află azi biserica de la Aluniș pentru că acolo va găsi o icoană, pe care a si gasit-o. În trecut pentru a se proteja de pericole, cât și pentru a se apropia de Divinitate,oamenii au căutat cele mai ascunse locuri, asa au aparut si cele 3 grote,folosite drept chilii de calugari sau amenajate ca lacasuri de cult crestin.Biserica este Monument Istoric, este una dintre putinele biserici cu vechime de peste 7oo de ani , in care se slujeste pana acum.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu