joi, 15 decembrie 2011

Manastirea Dintr-un Lemn

Manastire de maici

Hram: Naşterea Maicii Domnului

Adresă: com. Frânceşti, judetul Valcea

Cazare: 50 de locuri

Este situată la aproximativ 25 km sud de municipiul Rm. Vâlcea.

Mănăstirea Dintr-un Lemn este unul din cele mai interesante vestigii medievale ale judeţului Vâlcea.

Potrivit unei vechi tradiţii locale, Mănăstirea Dintr-un Lemn ar fi luat fiinţă în primele decenii ale secolului al XVI- lea, prin ridicarea în acest loc a unei bisericuţe de lemn din materialul rezultat dintr-un singur stejar secular. Ridicarea bisericuţei s-a făcut în cinstea icoanei Maicii Domnului, icoană ce se păstrează şi astăzi în biserica de piatră a acestei mănăstiri. În baza acestei tradiţii aşezarea monahală de aici poartă numele de Mănăstirea Dintr-un Lemn.

O alta marturie spune că un călugar ar fi găsit o icoana a Maicii Domnului în scorbura unui stejar secular. În acel moment el ar fi auzit o voce care îi spunea că "dorinţa mea este ca tu să zideşti aici, pentru mine, o mănăstire din acest copac". Urmând îndemnul, pustnicul a ridicat pe acel loc o bisericuţă folosind numai lemnul acelui stejar.

Existenţa stejarilor seculari, precum şi a icoanei, se constituie astăzi o proba de necontestat pentru adevărurile consacrate în legendă.

Icoana Maicii Domnului de care este legată existenţa acestui sfânt aşezământ monahal, este păstrată în biserica mare. Ea are dimensiuni impresionante, fiind înaltă de 1,50 m şi lată de 1,10 m. Conform tradiţiei, în lume se mai păstrează trei exemplare asemenea celei de la Dintr-un Lemn.

Biserica de zid a fost construita de Matei Basarab sau Preda Brâncoveanu. Adevărul ar putea fi undeva la mijloc. Faptul că cei doi sunt rude apropiate, ar fi putut contribui împreună la construcția bisericii.

După o restaurare importantă făcută de către Ministerul Aerului și Marinei, intre anii 1938 - 1940, sfântul locaș devine simbolic loc de închinăciune și rugă pentru aviatori și marinari.

În biserică se găsesc mormintele soţiei şi fiului lui Serban Cantacuzino, cu piatra funerară din anul 1734.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu