marți, 20 decembrie 2011

Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus)

Manastire de calugari.

Adresa: Sâmbata de Sus, com Voila, jud. Brasov.

Hramul: Adormirea Maicii Domnului - 15 august.

In anul 1654,Preda Brancoveanu,a construit o bisericuta din lemn pe valea raului.

Pentru a intari si a salva Ortodoxia romana de pericolul catolicizarii,sub stapanirea Habsburgilor (1683),Constantin Brancoveanu a intemeiat la Sambata de Sus o manastire ortodoxa, pentru a da marturie in timp despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor.

Persecutiile religioase ale stapanirii austro-ungare au facut mii de victime printre romani. Schimbarea credintei stramosesti a romanilor ar fi condus usor la pierderea identitatii lor nationale. Romanii ortodocsi au incercat sa reziste, fiind ajutati in primul rand, de bisericile si manastirile lor. Din aceasta cauza a inceput calvarul distrugerii manastirilor si bisericilor din Transilvania. Mai mult de 150 de manastiri au fost distruse de generalul vienez Bukow. Multa vreme administratia austro-ungara nu s-a atins de Manastirea Brancoveanu.

In anul 1714,Constantin Brancoveanu a fost decapitat de catre turci.In anul 1785, profitand de imprejurare, Viena, la cererea administratiei catolice, a trimis pe generalul Preiss, care a daramat manastirea brancovenilor. Chiliile au fost distruse complet, iar biserica a fost adusa in stare de ruina.

Dr. Nicolae Balan,a inceput restaurarea bisericii de la Sambata de Sus in anul 1926 si a pastrat intru totul stilul brancovenesc.

Fantana "Izvorul Tamaduirii", atestata documentar din sec. al XVI-lea,este cea mai veche piesa din incinta manastirii.

I.P.S. Dr. Antonie Plamadeala,a rezidit din temelie incinta Manastirii Brancoveanu, in anul 1985 .











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu