sâmbătă, 24 decembrie 2011

Schitul Iezer

Schit de maici

Hram: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Adresa: satul Cheia,loc. Băile Olăneşti,judetul Ramnicu Valcea.

Cazare: 15 locuri

Asezat intr-o poienita, in vechime, a existat un mic iezer (lac de munte ), de la care si-a luat numele.

Primii ctitori ai acestui sfant lacas, pomeniti in pomelnic, sunt Radu cel Mare (1377 - 1383) si fiul sau Mircea cel Batran (1386 - 1418).Au ales aceasta zona, greu accesibila ca adapost sigur in fata dusmanilor.

Cu trecerea timpului, acest schit s-a degradat, dar a fost refacut, in anul 1559, la 500 m distanta de cel vechi, de voievodul Mircea Ciobanu impreuna cu sotia sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rares (1527 - 1546).

Dupa refacerea schitului Iezer, aici s-a adapostit o mare obste monahala cu peste trei sute de calugari. O parte dintre acestia traiau viata de obste in manastire, iar alti calugari se nevoiau in sihastrie, prin pesteri sau prin chilii, venind doar duminica si in zilele de sarbatori sa asiste la slujbele savarsite in biserica.

Mircea Ciobanu avand doua fete si maritand-o pe cea mica inaintea celei mari,cea mare s-a scarbit si a fugit de la tatal sau Mircea Voda, in tara ungureasca,s-a casatorit cu un ungur - Nemes - mare pagan.

Fata cea mare stia ca tatal sau, Mircea Voda, facuse aceasta manastire inzestrand-o cu mosii si altele,insa si un cazan cu bani pusese in zidul Manastirii Iezerul,ca atunci cand se va intampla sa se strice manastirea, gasindu-se sa se faca la loc.

Asa ca, necajita fiind pe tatal sau, i-a spus de aceasta manastire sotului sau, unde a ingropat banii, iar acela plecand de acolo ca un tiran, venind peste muntii Nemtesti si sosind la acest loc pustiu, pe parintii calugari si pe cine au gasit i-au taiat in bucati si manastirea au surpat-o toata,cautand si acei bani,gasindu-i i-au luat si a plecat in tara lui.

Pe langa Iezer, se zice, ca au fost mine de aur exploatate de sasii din Ardeal.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu