miercuri, 7 decembrie 2011

Manastirea Hurezi

Hramul: Sf. Imparati Constantin si Elena - 21 Mai

Manastire de maici.

Adresa: Horezu, jud. Valcea

Cazare: 20 de locuri, in dormitoare cu 1-2 paturi, iar la mansardă, 3 camere cu cate 4 paturi.

Este asezata in partea de nord a judetului Valcea,la poalele muntilor Capatanii,loc plin de farmec si singuratate, a carui liniste o tulbura doar cantecul huhurezilor.

Numele manastirii se trage de la pasarile numite "huhurezi", pasari de noapte care traiau in numar mare pe aceste meleaguri la acea data. Se povesteste ca pentru a nu atrage atentia turcilor asupra inaltarii unui nou edificiu crestin, mesterii tocmiti de Brancoveanu isi sincronizau zilnic momentele de inceput si de incetare a lucrului la manastire cu primele si ultimele strigate ale acestor pasari nocturne.

In 1660, Constantin Brancoveanu hotaraste ridicatea manastirii Horezu ca loc de inchinare si apoi de veci pentru el si alor sai, atunci el se afla in al doilea an de domnie,lucrarile s-au terminat in anul 1697.

In jurul bisericii principale gasim alte patru schituri mai mici.
Manastirea Hurezi are o mare importanta si valoare, reprezinta poate cel mai mare ansamblu de arhitectura medievala, in stil brancovenesc pastrat in Tara Romaneasca.

Manastirea a avut obste de monahi pana in anul 1872, cand a devenit manastire de maici. Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, la Manastirea Hurez a functionat o scoala de sculptura si de pictura. De-a lungul vremii, asezamantul monahal de la Hurezi a fost reparat si restaurat de mai multe ori.
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu