marți, 6 decembrie 2011

Manastirea Patrunsa

Manastirea are hramul "Sfânta Cuvioasă Parascheva" - 14 Octombrie.

Adresa: comuna Bărbătești, județul Vâlcea.

Manastirea Patrunsa este situata sub vârful Buila, la o distanță de 8 km nord de satul Bărbătești. Mănăstirea de călugări cuprinde două biserici. Biserica veche, cu hramul "Cuvioasa Parascheva" datează din 1740 și este monument istoric.

Acest schit a fost construit în 1740 de către Episcopul Climent, în amintirea faptului că aici a fost născut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugară peste munte de frica unei invazii turceşti, adăpostindu-se la poalele Muntelui Buila, în locul numit astăzi Pătrunsa.

In anul 1895, schitul a fost părăsit şi lăsat fără slujitori, dar a fost readus la viaţă între anii 1934-1935. Actuala construcţie datează din sec. XIX.Biserica a suferit modificări în 1963 şi 1977

La schit pot innopta doar barbatii, care primesc masa si cazare in schimbul respectarii regulilor interioare, anume participarea la toate slujbele si abtinerea de la consumul de carne.

Este cea mai salbatica asezare de calugari vazuta de mine pana acum.Am urcat aici pe la Baile Olanesti, am trecut pe langa Schitul Iezer si Schitul Pahomie.Dupa ce treci pe langa Schitul Pahomie, se mai poate merge inca 3 kilometrii cu masina prin padure, apoi continui inca 2 kilometrii pe jos, pe o poteca.

Privelistile sunt de o frumusete rara, cand ajungi la manastire vantul bate cu putere.Ce este important de retinut: masina ramanand parcata in padure la aproximativ 8 kilometrii de civilizatie,nu pateste nimic, nu se sparg masinile, am intrebat acest lucru la manastirile din zona, poti sa o lasi parcata si cateva zile.

La aceasta manastire, intr-un loc salbatic, greu accesibil am fost surprins sa gasesc foarte multi oameni:femei, copii, barbati, excursionisti cu bicicleta in spate sau cu betele de la schiuri in mana, ma asteptam sa nu fie prea populata.Pe poteci turistii fac trasee montane vizitand si manastirea.
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu