marți, 27 decembrie 2011

Manastirea Pestera Ialomitei

7 vietuitori, viata de obste

Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel (biserica de la pestera), Sfantul Ierarh Nifon (biserica noua), Adormirea Maicii Domnului (biserica veche)

Adresa: com. Moroeni,jud. Dambovita

Accesul cu masina se poate face astfel: de pe drumul national DN71 (Sinaia – Moroeni - Targoviste) din satul Glod (comuna Moroeni) urmarim indicatorul catre Hotel Pestera sau vila Coteanu, trecem de Sanatoriul TBC Moroeni, Complex turistic Zanoaga, Barajul Bolboci, Cheile Tatarul Mare, Vila Coteanu dupa 34 km ajungem in zona Pestera (manastire, pestera, hotel, telecabina).

Cazare: 25 locuri

La intrarea in pestera se afla Manastirea Pestera Ialomitei, cu istorie veche, datand de pe vremea lui Mihnea cel Rau, care se zice ca s-a retras odata acolo in timpul unei invazii turcesti.

Manastirea veche din lemn aflata aproape de Pestera Ialomitei a fost ridicata in 1901 de mai multi ctitori si cu participarea ciobanilor din zona,a mai fost distrusa de foc in 1961,apoi a fost restaurata.

De atunci, timp de 35 de ani lacasul n-a mai existat. Insa,in perioada 1993-1996, Schitul a fost reconstruit si pastrat in felul in care exista si astazi.

In apropierea lacasului de inchinaciune s-a ridicat si un nou corp de chilii, situat chiar la intrarea in pestera. Noilor constructii li s-a alaturat si un corp destinat pelerinilor si calatorilor care doresc sa faca un popas spiritual pe-aceste meleaguri sfinte.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu