sâmbătă, 24 decembrie 2011

Manastirea Surpatele

Manastire de maici.

Hram: Sfanta Treime

Adresa: sat Surpatele, com. Francesti,jud. Valcea

Numele îi vine de la satul în care este ctitorită.Manastirea Surpatele este ridicata pe locul altei biserici, mai vechi,de Tudor Dragoescu si de fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Francu si boieri din neamul Buzestilor, undeva la inceputul secolului al XVI-lea.

Intre anii 1703-1706, Doamna Maria, sotia Sfantului Constantin Brancoveanu, a refacut din temelie vechea biserica de la Surpatele, din zid de caramida, totodata zidind in jurul ei toate cladirile necesare unei manastiri si inzestrand-o cu odoare scumpe, mosii si alte averi.

Manastirea Surpatele a avut o bogata activitate, atat in plan duhovnicesc, cat si in domeniul cultural-artistic: aici au functionat ateliere bisericesti, iar scriitorul si muzicologul Anton Pann a activat aici,ca profesor de muzica si ca traducator de carti religioase, in perioada anilor 1837-1850.

Dupa 1872, Manastirea Surpatele se inchide aproape 57 de ani, timp in care cladirile, neintretinute, au ajuns in stare de ruina.

In anul 1927, cinci maici de la Manastirea Dintr-un Lemn, cu ajutorul membrilor Comisiunii Monumentelor Istorice,restaureaza tot complexul monahal, lucrare care se termina in anul 1935, amenajandu-se acum si noi chilii pentru maici.

Intre anii 1958-1959, asezamantului monahal i-au fost aduse multe imbunatatiri, iar dupa anul 1984, biserica a fost consolidata si invelita cu tabla de plumb.






4 comentarii:

  1. avem croitoria farmacia mecanica din schit luata la pret redus eu familia parinti si sot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. este iscalitura mea de croitor OJTLIST aici sat Cal/Varz gratuit tot cu poza mea Justitie bisericeasca ortodoxa mixta 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. avem iscalitura cu motivul toti eu parinti sot bunici strabunici pe Eminescu 1900-vesnic[cu carti] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. sintem serafimi cu cate 6 aripi liturghisitori eu parinti bunici[3] strabunici[2] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere