joi, 24 noiembrie 2011

Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea poarta hramul: Adormirea Maicii Domnului.

Adresa: satul Jgheaburi, comuna Corbi, județul Argeș.

Începuturile vieții monahale la Corbii de Piatră sunt mai puțin cunoscute,se cunoaste faptul ca cele mai multe asezari monahale au aparut in locul altora mai vechi,manastirea dateaza de prin 1512 de pe vremea lui Neagoe Basarab.

La 23 Iunie 1512, monahia Magdalina redeschide mănăstirea de la Corbii de Piatră, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pe care o inchină domnitorului Neagoe Basarab, mănăstirea căpătând astfel inca de la (re)înfiinţarea ei statutul de mănăstire domnească,este prima mănăstire de călugăriţe înfiinţată la noi în ţară

După doar trei ani, la Corbi sunt aduşi călugări, maicile mutându-se la schitul Ostrov, unde, după moartea domnitorului, se va călugări şi doamna Despina, sub numele de Platonida monahia.

Biserica mânăstirii a fost săpată în stâncă.În rând cu biserica, săpat tot în stâncă, se află un spaţiu amenajat ca un fel de tribunal în aer liber. Despre acesta există mărturii că era folosit de Neagoe Basarab pentru a face judecată publică în cazurile care erau de competenţa sa.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu