luni, 23 ianuarie 2012

Manastirea Colt

Manastire de calugari

Hramul: "Duminica Tuturor Sfintilor".

Adresa: satul Suseni al comunei "Raul de Mori" din judetul Hunedoara.

Rau de Mori este o straveche asezare de cneji romani, locul de origine al familiei Candea.

Biserica a fost construita la inceputul secolului al XIV-lea, intre anii 1310-1315 si se remarca din doua elemente deosebite: in primul rand prin amplasarea unui turn peste altar si apoi prin resturile de pictura murala din interior. Inca de la inceput, biserica de aici a fost ortodoxa.

Aici a fost descoperit mormantul unui egumen pe a carui piatra funerara - care se pastreaza si azi - este inscris numele de "popa Kir Ghenadie". In secolele XVI-XVII, au vietuit aici calugari. In apropiere se intinde o vale cunoscuta sub numele de "Valea Calugarilor".

In prima jumatate a secolului al XVII-lea, calvinii i-au izgonit pe calugari din manastire.Dupa alungarea calugarilor de catre calvini, manastirea ajunge in paragina.Biserica din piatra,in perioada comunista a fost transformata in grajd de animale ajungand intr-o stare de degradare totala.

In urma Revolutiei din anul 1989, Episcopia Aradului a hotarat sa reinfiinteze viata monahala la Cetatea Colt, dar abia in anul 1995 schitul a capatat viata, prin formarea primului nucleu de calugari.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu