Manastirea poarta hramul "Izvorul Tămăduirii" (vinerea după Sfintele Pasti. )
Adresa: com. Cetateni,jud. Arges
In traditia locului se spune ca pe culmea abrupta de piatra a existat o cetate de rezistenta de pe vremea ocupatiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu si pentru legendarul domn al Tarii Romanesti Negru Voda, care avea aici o pestera de taina numita pana astazi "Pestera lui Negru Voda". De la aceasta cetate si-au luat numele atat muntele cat si satele dinprejur.
In acest lacas cu numele Cetatuia lui Negru Voda, si-au gasit refugiul si linistea mai multi domnitiri.
Valea stancoasa a paraului Cetatuia este bogata in pesteri, unele naturale, altele scobite cu dalta de mana sihastrilor. Aici s-au nevoit numerosi calugari sihastri, mai ales in secolele XIV-XVIII, care au avut aceeasi faima si inaltime duhovniceasca ca si cei din Muntii Buzaului.
Drumul de la sosea pana la Manastirea Cetatuia este accesibil numai pe o carare foarte abrupta si ingusta printre stanci ,copaci, pietre si radacini.
Manastirea Cetatuia Negru Voda este renumita, atat pentru Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cat si pentru moastele Sfantului Cuvios Ioanichie Schimonahul, sunt printe putinele moaste intregi ale unui Sfant.Sfantul Ioanichie, s-a retras intr-o grota din piatra Cetatuii, unde a vietuit si s-a rugat departe de ispitele lumesti. Sfatuitor al voievozilor Mihai Viteazul si Matei Basarab.
In Manastire locuiesc 3 calugari care supravietuiesc, se bazeaza pe alimentele pe care le aduc credinciosii, apa potabila nu au, au montat un hidrofor sa aduca apa din sat dar depind foarte tare de debitul apei, atunci cand trag apa o pastreaza intr-o incapere din piatra, sapata in piatra, cine ajunge aici poate sa faca o mare pomana daca le-ar duce un bidon cu apa potabila.Calugarul cu care am stat de vorba mi-a povestit cum un grup de excursionisti sositi cu autocarul, au adus fiecare cate un bidon cu apa,calugari s-au bucurat si povestesc cu placere despre acest gest al lor.
Pe drumul de la sosea pana la manastire gasim: Pestera Cuviosului VEDERE,care a locuit 30 de ani in ea, am ovservat ca singura cale de acces la pestera este pe o sfoara sau cablu.Cuviosul a fost un sfatuitor al mai multor domnitori
Pestera Mosului
Crucea Dorintelor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu