vineri, 30 decembrie 2011

Panouri parazapezi

Este a doua oara cand vad chestiile astea pe marginea drumurilor,chiar eram curios ce reprezinta, ce rol au, abia astazi am aflat ca sunt "parazapezi", protejeaza oarecum soselele de zapada viscolita.

In viata nu ai cum sa le cunosti pe toate, dar poti sa intrebi un prieten:).


Drumuri, manastiri, frumuseti

As vrea sa spun sau as sfatui ca la fiecate iesire din casa, deplasare sa trecem in drumul nostru si pe la o manastire, indiferent cu ce ganduri sau scopuri.

De acolo pleci clar cu alte idei,mult mai linistit,te ajuta sa-ti continui drumul si planurile, planuri pe care le ai sau nu(se pot intampla si surprize placute).Atunci cand ai inima curata, nu ai ganduri ascunse,nu doresti raul la nimeni, ce se poate intampla rau?

Recunosc ca nu la fiecare iesire am reusit sa ajung la manastire,ma refer la iesirile neprogramate.

Iesirile programate, in ultima vreme, intotdeauna au ca destinatie o manastire sau mai multe, depinde de zona.

Mergand la manastiri cu dorinta de a cunoaste cat mai multe despre acele locuri Sfinte,cine le-a descoperit, cine a trait acolo, istoricul locului, am descoperit ca nu numai imi imbogatesc cunostintele despre locurile Sfinte, am mai invatat ce este bine sa fac, si ce nu este bine sa fac, am invatat istorie, geografie.

In felul acesta am descoperit cele mai frumoase zone geografice, salbatice, linistite, neaglomerate,cautand manastiri.

Nu este bine sa urmezi turma, sau sa asculti toate tampeniile ce se spun despre biserici si popi, nu ca unele nu ar fi adevarate, dar cum imi spune mie duhovnicul meu:"orice padure are uscaturile ei"

Intr-un final toate drumurile duc tot la biserica, drumurile atunci cand ai necazuri, neplaceri, si nu in ultimul rand, ultimul drum.

joi, 29 decembrie 2011

De bun simt

Cei care te critica nu vor decat sa te schimbe...pentru ca vad in tine ceea ce ei nu au sa fie niciodata!

miercuri, 28 decembrie 2011

Statiunea Voina & Baraj (Lac) Rausor

Traseul propus: Bucuresti – Pitesti – Campulung – Leresti – Lacul Rausor – Cabana Voina.

Vreau sa mentionez un aspect foarte important, de la iesirea din Campulung, drumul prin Leresti pana la cabana Voina este "asfaltat recent", si bine, circa 24 kilometrii, au montat parapeti.

De la Cabana Voina drumul se continua in doua directii pe ambele se poate circula cu masina, drumuri forestiere, de off-road, pe unul dintre ele se ajunge la Cabana Cuca(cel din dreapta).

Sau de la Cabana Voina se pot face alte trasee catre Cabana Papusa,catre varfurile Iezerul Mare si Papusa si Lacul Iezer.













marți, 27 decembrie 2011

Muntii Bucegi

Accesul cu masina se poate face astfel: de pe drumul national DN71 (Sinaia – Moroeni - Targoviste) din satul Glod (comuna Moroeni) urmarim indicatorul catre Hotel Pestera sau vila Coteanu, trecem de Sanatoriul TBC Moroeni, Complex turistic Zanoaga, Barajul Bolboci, Cheile Tatarul Mare, Vila Coteanu si in sfarsit dupa 34 km ajungem in zona Pestera (manastire, pestera, hotel, telecabina).

De retinut:
- pentru a ajunge la Pestera/Manastirea Ialomitei trebuiesc urmate indicatoarele spre Hotel Pestera
- in orice anotimp(inclusiv iarna), drumul este accesibil cu masina, datorita cabanelor din zona ( se curata drumul cu plugul )

Dupa ce treci de de Sanatoriul TBC Moroeni




Complex turistic Cabana Zanoaga



Lacul & Cabana Balboci







Cheile Tatarului



Spre vila Coteanu



Manastirea Pestera Ialomitei









Alte cabane in jurul Pesterii/Manastirii Ialomitei:Cabana Diana,Cabana Padina si Hotel Pestera.

Manastirea Pestera Ialomitei

7 vietuitori, viata de obste

Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel (biserica de la pestera), Sfantul Ierarh Nifon (biserica noua), Adormirea Maicii Domnului (biserica veche)

Adresa: com. Moroeni,jud. Dambovita

Accesul cu masina se poate face astfel: de pe drumul national DN71 (Sinaia – Moroeni - Targoviste) din satul Glod (comuna Moroeni) urmarim indicatorul catre Hotel Pestera sau vila Coteanu, trecem de Sanatoriul TBC Moroeni, Complex turistic Zanoaga, Barajul Bolboci, Cheile Tatarul Mare, Vila Coteanu dupa 34 km ajungem in zona Pestera (manastire, pestera, hotel, telecabina).

Cazare: 25 locuri

La intrarea in pestera se afla Manastirea Pestera Ialomitei, cu istorie veche, datand de pe vremea lui Mihnea cel Rau, care se zice ca s-a retras odata acolo in timpul unei invazii turcesti.

Manastirea veche din lemn aflata aproape de Pestera Ialomitei a fost ridicata in 1901 de mai multi ctitori si cu participarea ciobanilor din zona,a mai fost distrusa de foc in 1961,apoi a fost restaurata.

De atunci, timp de 35 de ani lacasul n-a mai existat. Insa,in perioada 1993-1996, Schitul a fost reconstruit si pastrat in felul in care exista si astazi.

In apropierea lacasului de inchinaciune s-a ridicat si un nou corp de chilii, situat chiar la intrarea in pestera. Noilor constructii li s-a alaturat si un corp destinat pelerinilor si calatorilor care doresc sa faca un popas spiritual pe-aceste meleaguri sfinte.











Manastirea Frasinei

Manastire de calugari.

Hram: Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul
Adormirea Maicii Domnului

Adresă: com. Muereasca, Valcea

Are posibilităţi de cazare.

Este numită aşa pentru copacii cei mulţi de frasini.

În anul 1710,au venit 2 monahi, de neam bulgari, unul cu numele Ilarion şi al doilea Ştefan, ascunzându-se în aceste locuri de păgânii turci.Aici au cerut Binecuvântare,au făcut o primă Bisericuţă de lemn, unde au trait 54 de ani.

In anul 1764,2 boieri din Râmnicu Vâlcea, hagii: Cârstea Iovipale, cu fiul său Nicoliţă şi cu fratele lui Cârstea, Dl Damian Iovipale,au cerut Binecuvântare la Prea Sfinţitul Episcop Climent,ca să strice Bisericuţa de lemn, şi să facă o altă Biserică mai bună de zid, dobândindu-şi aprobarea, asa au facut.

In 1768, se răscoală locuitorii satului Muereasca, asupra Monahilor, vrând să-i izgonească din aceste locuri.Monahii au mers la cei 2 boieri,Cârstea şi Damian,impreuna au mers la Episcopie la Prea Sfinţitul Climent,care a facut dreptate, au facut un act de vanzare pentru 150 hectare, ca nimeni sa nu-i mai supere vreodata.

In 1780,din cauza razboiului cu nemtii,Monahii au fost izgoniti, iar schitul a ramas pustiu 65 de ani, pana in 1845.

Apoi a venit un Ieromonah anume: Acachie,vrând să locuiască în acest Schit pustiu, a mers la boierul Gheorghe Iovipale fiul lui Nicoliţă Iovipale,au făcut un act în care arată toate cele petrecute în trecut,l-au întărit cu iscălitura sa, si l-au legalizat.

Intre 1860 Prea Sfinţitul Calinic Cernicanul a luat hotărârea să facă "o Mănăstire mai mare", constructia a durat 3 ani.

Pe lângă alte reguli frumoase,după cum în Sf. Munte al Atonului nu merg femei,s-a hotarat cu legătură de blestem, ca să nu calce picior de femeie,in acest loc:

„Calinic, cu mila lui Dumnezeu, Episcop al Râmnicului, Noul Severin. Acest Sfânt locaş, s-au clădit din temelie, de noi, spre a fi chinovie de Părinţi Monahi. Şi fiindcă prin partea femeiască putea să aducă vreun scandal Monahilor vieţuitori, de acolo, de aceea, sub grea legătură, s-au oprit ca de la acest loc, să nu mai treacă înainte sub nici un chip parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece, să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gubăvia, şi tot felul de pedepse. Şi iarăşi, cele ce vor păzi această hotărâre, să aibă Blagoslovenia lui Dumnezeu, şi a smereniei noastre, şi vie asupra lor tot fericitul bine. Amin.

Calinic Episcopul Râmnicului, Noul Severin, 1867, Ianuarie 17”